Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

« Έχουν πει πως όποιος διακατέχεται από το πάθος της φιλαργυρίας δεν αφήνει μέσα του περιθώρια για άλλα πάθη»

Αρρώστια η φιλαργυρία. Πάθος που αιχμαλωτίζει τον άνθρωπο και τον ρίχνει στα δεσμά των πιο φρικτών παθών. Αυτός που είναι φιλοχρήματος δε χορταίνει με τα χρήματα, ούτε αυτός που αγαπάει τον πλούτο ξεδιψάει με τα πλούτη.
Ευτυχία .Ευτυχία .Ευτυχία ; Αυτή η λέξη απουσιάζει από την ψυχή αυτών των ανθρώπων καθώς ο φιλάργυρος αποφεύγει να ξοδεύει για να μαζεύει όσο το δυνατόν περισσότερα. Η φιλαργυρία ή τσιγκουνιά είναι μια παθολογική κατάσταση, γιατί ο άνθρωπος υπερεκτιμάει την αξία του χρήματος, το κάνει σκοπό της ζωής του και ξεχνάει κάθε ανώτερο ιδανικό. Τα χρήματα είναι μέσον που πρέπει να χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τη ζωή του ανθρώπου και να του προσφέρει διάφορες υλικές και πνευματικές απολαύσεις. Ο φιλάργυρος γίνεται αντιπαθητικός με την τσιγκουνιά του στην οικογένειά του και τους φίλους του.
Ο φιλάργυρος κλειδώνεται στη φυλακή της δυστυχίας και ένας μεγάλος τοίχος δεν του επιτρέπει να βιώσει και να νιώσει την δύναμη της φύσης και τη χαρά της ζωής. Το μόνο που αγαπάει είναι το χρήμα . Ξεχνάει την αγάπη για τους ανθρώπους, την απόλαυση της φύσης και το βίωμα της δυστυχίας για μια απέραντη ευτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου